Ram op stap in Rozendaal

Stichting de Rhedense Schaapskudde heeft een goede samenwerking met het Openluchtmuseum in Arnhem.
Zo geven de herders er wel eens een demonstratie schapen drijven, maar ook kopen de dierenverzorgers van het Openluchtmuseum wel eens een ram van onze kudde voor het drachtig maken van de ooien die in het Openluchtmuseum staan. De Rhedense Schaapskudde daarentegen leent dan een Bokje om onze geitjes drachtig te maken.

rikZo ook dus vorige week. Goed voorbereid met een paardentrailer kwamen de twee heren van het Openluchtmuseum bij onze schaapskooi. De paardentrailer gaat open , maar er staat geen bokje in zoals afgesproken was. Het was de heren niet gelukt om de bok, genaamd Rik, te vangen. We zullen Rik dus een week later zelf gaan ophalen.

Er wordt een ram uitgezocht en in de paardentrailer gedaan en de heren vertrekken naar het Openluchtmuseum. Onze herder denkt met een gerust hart te kunnen gaan hoeden, maar wordt na een half uur gebeld of wij de ram hebben. Bleek de intelligente ram dus uit de paardentrailer te zijn verdwenen, en op stap gegaan in het gebied rond de Ringallee in Rozendaal.

Gelukkig word de ram gesignaleerd in Rozendaal en de volgende dag weer gevangen en naar het Openluchtmuseum gebracht. Een enerverende ervaring voor de ram. Nu kon voor hem het echte werk beginnen, en maar liefst vier ooien gaan dekken.

De herders en een vrijwilliger zijn naar het Openluchtmuseum geweest om Rik, de bok, op te halen. Een prachtig beest die zich zonder enig verzet liet pakken door de herder. Stiekem toch wel wat leedvermaak dat de dames van de Rhedense Schaapskudde het zo gemakkelijk voor elkaar kregen.

De herder en vrijwilliger hebben een leuke rondleiding gehad, van de verzorger, tussen de dieren van het Openluchtmuseum. Rik mee naar de kooi genomen. Als je hem niet zou zien, dan zou je hem zeker hebben geroken. Hij heeft kennis gemaakt met de geiten en we hopen dat hij zich even uitleeft zodat we in het voorjaar ook jonge geitjes krijgen van Sofie en Saar.