Houd honden aan de lijn

RTV Drenthe meldde dat het in de eerste vier dagen van dit jaar al drie keer raak was. Honden die de kudde schapen opjagen of soms zelfs de schapen bijten. Reden voor schaapherders om aan de bel te trekken. “De meeste mensen houden er wel rekening mee, maar het aantal incidenten met honden neemt toe, met alle gevolgen van dien.”

Bijtincidenten
Meestal jagen de honden de dieren op. Maar soms grijpt een hond een schaap. “Als er een loslopende hond langskomt, zijn ze de schapen daar een paar dagen onrustig van”. Herder Cynthia Berendsen van de Rhedense schaapskudde bevestigt dit: “Onlangs is het ons ook overkomen. Een niet-aangelijnde hond beet een schaap. Het gevolg is onrust in de kudde en medische kosten. En zeker nu omdat de ooien hoog drachtig zijn, is rust en veiligheid van groot belang.”

Loslopen
Hondenbezitters hebben in de gemeente Rheden tientallen velden of paden waar de honden wel los mogen lopen. Langs de hele Veluwe-rand heeft ieder dorp meerdere losloopgebieden. Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie: rheden.nl