Schaapscheerdersfeest 2019

Schaapscheerdersfeest Rheden15 juni a.s. is de Rhedense Schaapskudde weer bij het Schaapscheerdersfeest Rheden. Om 08.30 uur vertrekken 100 schapen met hun herders en scheerders vanaf Pannekoekenhuis Strijland via zorgcentrum Rhederhof Rheden naar het centrum van Rheden.

De schaapskudde loopt dit jaar voor het eerst langs Rhederhof. De, in Rheden geboren, schaapherder Cynthia Berendsen wil benadrukken dat de schapen bij Rheden horen en wil dat juist ouderen ook kunnen genieten van de kudde. Burgemeester Carol van Eert en wethouder Cultuur, Marc Budel, rijden in een open koets mee met de kudde.

Schapen worden ieder jaar geschoren. Dat is nodig omdat de wollen vacht lang en dik wordt en dat is niet plezierig in warm weer. Tijdens het scheren kunnen bezoekers o.a. schapenvachten en knuffels kopen in de winkel van de Rhedense schaapskudde.

Bezoekers kunnen zich bij de winkel en bij de medewerkers van de Rhedense Schaapskudde ook aanmelden als donateur. Donaties zijn belangrijk om de Rhedense heide te laten begrazen door de schapen. Door begrazing blijft het heide gebied open en wordt deze niet overwoekerd door gras en bos. Bijzondere insecten, reptielen, en vogels blijven dan graag in het gebied wonen.
Rond 16.00 uur vertrekken de schapen en herders weer naar de bosweide.

De Rhedense schaapskudde begraast al 56 jaar de Rhedense heide. Daarmee zorgt de kudde dat de heide gezond blijft en vrijwel ieder jaar in bloei staat. De schapen grazen tussen april en december dagelijks rondom de Posbank en trekken de aandacht van veel toeristen die de Veluwezoom bezoeken.