Veelgestelde vragen over adopties van lammeren

Hoe lang duurt voor ik de geboorteakte en foto ontvang?
Op onze herder na werken wij met alleen maar vrijwilligers. Het verwerken van de adopties gebeurt door vrijwilligers die dit vaak naast een vaste baan doen. Het afhandelen kan daarom wat langer duren dan u van bijvoorbeeld een professionele webwinkel gewend bent. Een digitale geboorteakte en foto ontvangt u meestal binnen 1-2 dagen. Een geboorteakte en foto per post sturen wij binnen 1-2 dagen per post en wordt daarom binnen 2-5 dagen (afhankelijk van PostNL) bezorgd.

Waarom blijft het lammetje dat ik geadopteerd hebt na mijn adoptie zichtbaar op de website?
Op onze website blijven alle lammetjes staan. De foto’s worden 1-2 keer per week aangevuld met nieuwe lammetjes (tot alle lammetjes die online geadopteerd kunnen worden erop staan). De laatste toegevoegde lammetjes staan steeds bovenaan. Maar het kan dus voorkomen dat een lammetje vaker wordt geadopteerd en een ander lammetje bijvoorbeeld niet. De adoptie van een lammetje is zoals op de homepagina namelijk een financiële adopties. Uw financiële adoptie draagt bij aan het in stand houden van onze prachtige kudde.

Overigens gaat het ook in normale jaren waarin de adopties in onze weide plaatsvindt op deze manier. Dan blijven natuurlijk alle lammetjes en hun moeders bij elkaar in de weide, ook na een adoptie.

Kan ik het door mij geadopteerde lammetje helemaal niet ontmoeten in 2021?
In normale jaren is de adoptieperiode van half februari tot eind april. Vanaf 1 mei gaan wij namelijk weer iedere dag de heide op met de hele kudde inclusief de lammetjes. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat wij voor 1 mei nog open kunnen voor het knuffelen van lammetjes. Mocht dit door versoepeling van corona-maatregelen toch mogelijk zijn, dan zullen wij dit publiceren op onze website en Facebook-pagina.

Mocht er na 1 mei wel iets mogelijk zijn, dan willen wij alsnog één of meerdere dagen organiseren bij onze schaapskooi voor onze adoptanten (en die dag zullen wij dan uiteraard niet de heide op gaan). Hierbij moeten wij wel het voorbehoud maken dat de geboren rammetjes mogelijk niet meer bij de kudde zijn. Deze gaan in de eerste helft van juni uit de kudde omdat ze dan langzaam geslachtsrijp worden. Uiteraard zullen wij dan een leuke alternatieve activiteit bedenken ALS we nog één of meerdere dagen kunnen organiseren.

Waar gaan de lammetjes heen die niet bij de kudde kunnen blijven?
Onze kudde bestaat uit ongeveer 150 volwassen schapen (ouder dan één jaar) en ieder jaar worden er ongeveer 140 lammetjes geboren. Die kunnen helaas niet allemaal bij de kudde blijven. Ongeveer de helft van de lammetjes is een ram (jongen) en de andere helft een ooi (meisje).

Een deel van de rammen gaat naar één van de andere 8 schaapskuddes met het Veluws Heideschaap om daar in de late zomer de ooien te dekken en weer voor nieuwe lammetjes volgend jaar te zorgen. Op die manier blijft het Veluws Heideschaap als traditioneel schapenras in stand. De rest van de rammen gaat naar een zogenaamde commerciële herder. Dat is een herder die in opdracht van bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen of particuliere opdrachtgevers begraast op dijken of braakliggende terreinen.

De ooilammeren blijven in ieder geval tot het einde van het najaar bij onze schaapskudde. Wij maken dan een selectie welke lammeren kunnen blijven om de schaapskudde op een peil van ongeveer 150 volwassen dieren te houden. Dit is namelijk het aantal dieren wat in onze monumentale schaapskooi past. De lammeren die niet kunnen blijven gaan dan ook naar een commerciële herder.

Alle schapen in onze schaapskudde zijn dus bij ons geboren (natuurlijke aanwas). Wij kopen alleen ieder jaar een aantal rammen van een andere schaapskudde met Veluwse Heideschapen om onze ooien te dekken. En wij verkopen dus ook geen lammeren aan een slager, maar deze gaan bij een andere (commerciële) herder begrazen.