Veelgestelde vragen over adopties van lammeren

Kunnen lammetjes vaker worden geadopteerd?
Alle lammetjes die groot genoeg zijn voor adoptie staan met hun moederschapen in de weide bij onze schaapskooi. Ze blijven daar ook staan na de adoptie en je kunt dus niet zien welke al is geadopteerd. Het kan daarom voorkomen dat een lammetje al vaker is geadopteerd. De adoptie van een lammetje is zoals op onze website staat namelijk een symbolische adoptie. Met uw symbolische adoptie steunt u ons financieel en draagt bij aan het in stand houden van onze prachtige kudde.

Waarom blijft het lammetje dat ik online geadopteerd hebt na mijn adoptie zichtbaar op de website?Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vorige vraag. Op onze website staan steeds 20-30 lammetjes. Het kan dus voorkomen dat een lammetje al vaker is geadopteerd en een andere nog helemaal niet. Wij vervangen wel lammetjes voordat ze te vaak worden geadopteerd. De laatste toegevoegde lammetjes staan steeds bovenaan.

De adoptie van een lammetje is zoals op onze website staat dus een symbolische adoptie. Met uw symbolische adoptie steunt u ons financieel en draagt bij aan het in stand houden van onze prachtige kudde.

Waar gaan de lammetjes heen die niet bij de kudde kunnen blijven?
Onze kudde bestaat uit ongeveer 150 volwassen schapen (ouder dan één jaar) en ieder jaar worden er ongeveer 140 lammetjes geboren. Die kunnen helaas niet allemaal bij de kudde blijven. Ongeveer de helft van de lammetjes is een ram (jongen) en de andere helft een ooi (meisje).

Een deel van de rammen gaat naar één van de andere 8 schaapskuddes met het Veluws Heideschaap om daar in de late zomer de ooien te dekken en weer voor nieuwe lammetjes volgend jaar te zorgen. Op die manier blijft het Veluws Heideschaap als traditioneel schapenras in stand. De rest van de rammen gaat naar een zogenaamde commerciële herder. Dat is een herder die in opdracht van bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen of particuliere opdrachtgevers begraast op dijken of braakliggende terreinen.

De ooilammeren blijven in ieder geval tot het einde van het najaar bij onze schaapskudde. Wij maken dan een selectie welke lammeren kunnen blijven om de schaapskudde op een peil van ongeveer 150 volwassen dieren te houden. Dit is namelijk het aantal dieren wat in onze monumentale schaapskooi past. De lammeren die niet kunnen blijven gaan dan ook naar een commerciële herder.

Alle schapen in onze schaapskudde zijn dus bij ons geboren (natuurlijke aanwas). Wij kopen alleen ieder jaar een aantal rammen van een andere schaapskudde met Veluwse Heideschapen om onze ooien te dekken. En wij verkopen dus ook geen lammeren aan een slager, maar deze gaan bij een andere (commerciële) herder begrazen.

Hoe lang duurt het bij een online adoptie voor ik de geboorteakte en foto ontvang?
Op onze herder na werken wij met alleen maar vrijwilligers. Het verwerken van de adopties gebeurt door vrijwilligers die dit vaak naast een vaste baan doen. Het afhandelen kan daarom wat langer duren dan u van bijvoorbeeld een professionele webwinkel gewend bent. Een digitale geboorteakte en foto ontvangt u meestal binnen 1-2 dagen. Een geboorteakte en foto per post sturen wij binnen 1-2 dagen per post en wordt daarom binnen 2-5 dagen (afhankelijk van PostNL) bezorgd.