Lammetjesdag

lammetjesdag

Lammetjesdag

In 1994 is lammetjesdag gestart om de Rhedense bevolking de jonge lammetjes en hun moeders te tonen aan het publiek. Inmiddels is lammetjesdag uitgegroeid tot een leerzaam en gezellig evenement waar jaarlijks 5.000 mensen uit heel Nederland op af komen. Er zijn dan verschillende activiteiten die in het teken van de schapen en de lente staan. Allereerst zijn er de lammetjes die in februari zijn geboren, niet langer baby’s, maar speelse jonge schapen, die om hun moeder draaien en door de grote weide rennen. Zij worden door de herders en hun honden getraind om straks de heide te begrazen, bij de kudde te blijven en niet te verdwalen. Daarmee zorgen de schapen dat de heide met haar plantjes, insecten en vogels kan blijven bestaan.

De Rhedense Schaapskudde, Natuurmonumenten, IVN (Natuur en Educatie) en Imkersvereniging De Bijenstal zorgen samen voor presentaties over de voor ons allemaal zo belangrijke natuur. Want, waar zouden we zijn zonder bomen, zonder bijen, zonder spelen in het groen, zonder zorg voor natuur en voor de mens?

Tijdens lammetjesdag zijn er demonstraties schapendrijven. Kinderen kunnen knutselen, spelen met wol, tekenen/kleuren, zich laten schminken. Er zijn heuse circusworkshops en nog veel meer. Het Rhedens Fanfarecorps speelt tussen 11.00 en 14.00 uur. Bij de standhouders kunt u van alles kopen zoals wafels, honing, natuurproducten, Veluwse streekproducten, wollen beestjes en knuffels. Natuurlijk zorgen wij ook voor de inwendige mens bij onze koek- en zopiekraam.

Voor deelname aan activiteiten kunt u een muntjes kopen op het terrein. Met deze muntjes kunt u ook terecht bij onze koek- en zopietent.

De adoptieperiode waarbij u zelf een lammetje mag uitzoeken of weer bezoeken eindigt op 5 april, maar u kunt op Lammetjesdag nog wel een lammetje adopteren om onze schaapskudde te steunen. Met deze symbolische adoptie zorgen wij ervoor dat de schapen en lammeren gezond blijven, dat er voldoende stro en hooi is en de kudde blijft werken aan een gezonde natuur. Tijdens Lammetjesdag kunt op een tablet met foto’s van onze lammetjes het mooiste en liefste lammetje uitzoeken om te adopteren.

De Rhedense Lammetjesdag begint om 10:30 en duurt tot 16:00 uur en is natuurlijk bij de Rhedense schaapskooi.

Wij vragen per persoon € 2 entree. U krijgt daarvoor ook muntjes ter waarde van € 2 die u kunt besteden aan activiteiten of consumpties.

Onze verkeersregelaars zorgen natuurlijk voor goede parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum Natuurmonumenten, maar mocht het lukken, kom dan zoveel mogelijk per openbaar vervoer, fiets of wandelend.

Bij de schaapskooi is geen gelegenheid om te parkeren.