Lammetjesdag 10 april 2023

lammetjesdag

Lammetjesdag 10 april 2023

In 1994 is lammetjesdag gestart om de Rhedense bevolking de jonge lammetjes en hun moeders te tonen aan het publiek. Inmiddels is lammetjesdag uitgegroeid tot een leerzaam en gezellig evenement waar jaarlijks 5.000 mensen uit heel Nederland op af komen. Er zijn dan verschillende activiteiten die in het teken van de schapen en de lente staan. Allereerst zijn er de lammetjes die in februari zijn geboren, niet langer baby’s, maar speelse jonge schapen, die om hun moeder draaien en door de grote weide rennen. Zij worden door de herders en hun honden getraind om straks de heide te begrazen, bij de kudde te blijven en niet te verdwalen. Daarmee zorgen de schapen dat de heide met haar plantjes, insecten en vogels kan blijven bestaan.

De Rhedense Schaapskudde, Natuurmonumenten, IVN (Natuur en Educatie) en Imkersvereniging De Bijenstal zorgen samen voor presentaties over de voor ons allemaal zo belangrijke natuur. Want, waar zouden we zijn zonder bomen, zonder bijen, zonder spelen in het groen, zonder zorg voor natuur en voor de mens?

Tijdens lammetjesdag zijn er demonstraties schapendrijven. Kinderen kunnen knutselen, spelen met wol, tekenen/kleuren, zich laten schminken. Er zijn heuse circusworkshops en nog veel meer. Het Rhedens Fanfarecorps speelt tussen 11.00 en 14.00 uur. Bij de standhouders kunt u van alles kopen zoals wafels, honing, natuurproducten, Veluwse streekproducten, wollen beestjes en knuffels. Natuurlijk zorgen wij ook voor de inwendige mens bij onze koek- en zopiekraam.

Voor deelname aan activiteiten kunt u een muntjes kopen op het terrein. Met deze muntjes kunt u ook terecht bij onze koek- en zopietent.

U kunt ook een lammetje adopteren: u zoekt uw mooiste en liefste lammetje, geeft het een naam en u krijgt een geboorteakte, waarmee u tot eind april 2022 kunt komen kijken hoe het lammetje groeit en wordt verzorgd. Met deze (symbolische) adoptie zorgen wij ervoor dat de schapen en lammeren gezond blijven, dat er voldoende stro en hooi is en de kudde blijft werken aan een gezonde natuur.

De Rhedense Lammetjesdag begint om 10:30 en duurt tot 16:00 uur en is natuurlijk bij de Rhedense schaapskooi.

Wij vragen per persoon € 2 entree. U krijgt daarvoor ook muntjes ter waarde van € 2 die u kunt besteden aan activiteiten of consumpties.

Op 9 April (voorbereidingen lammetjesdag) zijn we gesloten voor adoptie en er is ook geen mogelijkheid om de geadopteerde lammetjes te komen aaien. Omdat het tijdens lammetjesdag erg druk wordt, is het helaas ook niet mogelijk om op die dag de al eerder geadopteerde lammetjes te knuffelen.

Onze verkeersregelaars zorgen natuurlijk voor goede parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum Natuurmonumenten, maar mocht het lukken, kom dan zoveel mogelijk per openbaar vervoer, fiets of wandelend.

Bij de schaapskooi is geen gelegenheid om te parkeren.