Schaapscheerdersfeest 2018 een groot succes!

Met veel plezier kijken wij terug op het Schaapscheerdersfeest van 16 juni j.l. De belangstelling voor het scheren van onze schapen was dit jaar enorm.

Bij aankomst op de rotonde voor Pannekoekhuis Strijland bleek dat een groot aantal belangstellenden, waaronder veel ouders en kinderen, al op de kudde stonden te wachten om met ons mee te lopen naar het dorp. Burgemeester Carol van Eert nam dit jaar voor het eerst sinds zijn aantreden als burgemeester van Rheden plaats op de bok van de koets die ieder jaar de kudde naar het plein voor ‘Wapen van Rheden’ leidt. Ook dit jaar mochten wij weer rekenen op de medewerking van ProRail die ervoor zorgde dat het treinverkeer rond station Rheden tijdelijk werd stilgelegd zodat wij veilig de oversteek naar het dorp konden maken. Eenmaal aangekomen bij grand café ‘Wapen van Rheden’ sprak burgemeester Van Eert zijn hoop uit dat de volgende generatie Rhedenaren ook van deze mooie traditie mag blijven genieten. Nadat hij onder toeziend oog van onze herderin Cynthia de eerste knip met een traditionele schaapscheerdersscheer had gezet was het de beurt aan onze vrijwilligers om de schapen onder grote belangstelling uit hun warme jas te helpen. Maar liefst 84 schapen kregen een knipbeurt en de eerste belangstellenden meldden zich al bij onze kraam voor wol voordat het eerste schaap goed en wel geschoren was. Onze kraam mocht zich sowieso verheugen op een grote toeloop van publiek. Schapenkaarsen, schapenknuffels, de speciale doppers maar vooral de schapensquishies waren niet aan te slepen.

Rond 14:00 uur kregen de scheerders hulp van kinderen van de Mauritiusschool. Vier gelukkige leerlingen mochten het scheren van zeer dichtbij meemaken. Onder leiding van onze herderin Elly mochten ze zelfs een knipje zetten. Heel voorzichtig, waarbij Elly de hand van de leerling leidde, werd zorgvuldig wat wol weggeknipt die gretig aftrek vond bij trotse ouders. Daarna ontkwam ook de begeleidende juf niet aan een eerste kennismaking met het traditioneel schaapscheren. Zij zette geheel zelfstandig een aantal knipjes. Uiteraard zijn onze scheerders zeer blij met deze hulp want het aantal mensen dat nog ‘traditioneel’ kan scheren wordt ieder jaar kleiner. Gelukkig beschikken wij over een gevarieerde groep schaapscheerders waarvan sommige al 30 jaar meedoen en andere er dit jaar voor het eerst bij waren maar dit neemt niet weg dat wij altijd nieuwe mensen kunnen gebruiken die het traditioneel scheren van een schaap willen leren. Als u ons wilt helpen om deze mooie traditie in stand te houden neem dan via email contact met ons op.

 

Nadat alle schapen waren geschoren was het helaas tijd om afscheid te nemen van het publiek om weer terug te gaan naar de schaapskooi. Het was even dringen tussen de marktkramen met 84 schapen, 1 geit, 10 honden en 2 herderinnen maar dit leverde ook weer veel leuke foto’s en de nodige hilariteit op. Nadat we opnieuw met hulp van ProRail veilig de oversteek over het spoor hadden gemaakt konden wij met elkaar tevreden terugkijken op een zeer geslaagde dag.

 

Uiteraard vieren wij zo’n mooi feest niet alleen. Stichting BreBo is al jaren verantwoordelijk voor de goede organisatie van het Schaapscheerdersfeest in Rheden. Ook danken wij grand café ‘Wapen van Rheden’ voor hun enorme gastvrijheid gedurende de hele dag en Pannekoekhuis Strijland voor de hartelijke ontvangst en uiteraard voor de heerlijke pannenkoeken!

Noteert u zaterdag 15 juni 2019 alvast in uw agenda? Dan vieren wij namelijk de 52e editie van het Schaapscheerdersfeest in Rheden!